FőoldalRólunkSzolgáltatásokKarbantartásHibák&MegoldásSufnee TuningTricks&TipsJótanácsok/EgyébEtikettÉletmódTúrákKapcsolatLinkekFórum/ApróVendégkönyv

 

 


  


Ha kerékpározunk,
sportolunk. Ennek megfelelően kell élnünk, táplálkoznunk is! Hiszen, ha nem így
tennénk, bizony a kerékpározás nem egy kellemes szórakozás, hanem egy tortúra volna. Hadd hozzam
első példának a
dohányzást! Saját tapasztalat, hogy cigizés után jóval kissebb a teljesítőképességem. Ez
alatt azt kell érteni, hogy 2 km után kipurcanok, mint egy ló. Szóval ha kerékpározunk, felejtsük el a jó
öreg(ítő) bagót!
A másik dolog a
helyes táplálkozás, szintén saját tapasztalatra alapozva: ha pl. bevágok egy hatalmas
adag csülökpörköltet, stb. bringázás előtt fél órával, kínkeservesen fog menni a tekerés, és ennek
megvan a maga biológiai magyarázata is. Méghozzá az, hogy a vér az izmaidtól az emésztőszerveidbe
vándorol. Ha nem akarod viszontlátni az ebéded, akkor ne ilyenkor erőltesd a tekerést!
A harmadik dolog a
folyadékbevitel. Tudom, milyen nagyszerű egy kellemes bringatúra után meginni
pár sört. Hangsúlyoznám: túra
után. Talán furcsának tűnhet, mert egy üveg sör senkit nem vág fejbe. DE!
Akárhogy is, főleg a nyári napokon érezhetően lassítja a reflexeket, valamint a komlóban természetes
altató is van. Én biciklizés közben az ásványvizeket ajánlom. Mindezekről bővebben a
táplálkozás részben
olvashattok.
Milyen ételben milyen ásványi anyagok, vitaminok vannak? -Hány kalória?
Erről szóló cikkünk.

Mi is az az Aszpartám?(E 951)


Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame három kémiai
anyagból áll: 40% aspartic acid, 50% phenylalanine, 10% methanol. Ezek mindegyike mérgezo vagy
káros a szervezet számára mint adalékanyag.

Az aszpartám az egyik legveszélyesebb ételadalékanyag, mellesleg a másik legveszélyesebb a 99%-ban
glutamát (glutamate) nátriumsójából álló MSG (monosodium glutamate), meg
a hidrolizált növényi fehérjék, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesíto anyagok.
Ez
utóbbi adalékanyagokat több ételgyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel, mint
például: "természetes ízesíto", "fuszerek", "éleszto kivonat", "szója fehérje kivonat", "textured protein", stb.
De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"),
kénesíto szerekkel, stb.
Bővebben itt!



Az E-számok rejtelmei

Színezékek: E100-tól E199-ig
Tartósítószerek: E200-tól E299-ig
Antioxidánsok, emulgeátorok, savanyítószerek: E300-tól E399-ig
Sűrítőanyagok, zselésítőszerek: E400-tól

Allergiás tünetet okozhat: E102, E173, E174, E221
Bőrbetegséget okozhat: E230, E231, E232, E233
Idegérzékenységet okozhat: E311, E312
Rákkeltő: E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Fokozottan rákkeltő: E123
Emésztési zavarokat okozhat: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463
Szájgyulladást okozhat: E330
Gyanús és veszélyes anyagok: E125, E141, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E102, E110, E120,
E124
Bizonyítottan látáskárosodást okoz: E621


Aki bővebben is kiváncsi, mit rejtenek bizonyos kódok, megnézheti itt.
Figyeljünk oda, mit eszünk/iszunk meg!
Életmód